Jouluhalko

Joulupöydän komistus on hieno ja herkullinen jouluhalko. Tämä ohje on myös vegaaninen ja gluteeniton, voit tehdä pohjan halutessasi myös tavallisella kääretorttureseptillä.

Ainekset

Kääretorttupohja

  • 1 ½ dl aquafabaa eli kikhernelientä
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl perunajauhoja
  • 2 rkl Fazer Cacao kaakaojauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte ja kuorrute

  • 1 ½ dl Fazer Aito Kauravispiä
  • 1 dl Fazer Aito Kaura Vaniljakastiketta
  • 3 rkl fariinisokeria
  • (noin 50 g puolukoita tai vadelmia)
  • Koristeluun Fazer Cacao kaakaojauhetta

Kanelikinuskikastike

  • ½ dl sokeria
  • ½ dl fariinisokeria
  • 1 dl Fazer Aito Kauraruoka
  • 1 kanelitanko
  • (ripaus jauhettua kanelia)

Ohjeet

Kääretortun valmistus

Siivilöi kikherneiden säilykeliemi eli aquafaba ja lisää se vatkauskulhoon yhdessä sokerin kanssa. Vatkaa seos paksuksi valkoiseksi vaahdoksi muutamien minuuttien ajan yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen ja sekoitellen.

Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille noin 30 cm x 33 cm levyksi. Paista 175 asteessa noin 10 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä hetki. Kumoa hieman jäähtynyt pohja puhtaan leivinpaperin päälle ja irrota siitä paiston aikana pohjalla ollut leivinpaperi.

Valmista täyte ja kuorrute: Mittaa Fazer Aito Kauravispi, Vaniljakastike ja fariinisokeri kulhoon. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi. Levitä noin kolmasosa vaahdosta kääretorttupohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele halutessasi täytteen päälle marjoja. Kieritä kääretorttu rullalle leivinpaperia apuna käyttäen ja pyöräytä lopuksi kääretortturulla leivinpaperin sisään. Voit nostaa kääretortun hetkeksi jääkaappiin asettumaan.

Poista leivinpaperi ja siirrä kääretorttu varovasti tarjoiluastialle. Leikkaa päistä palat pois. Leikkaa päätypalat sopivan kokoisiksi ja nosta ne kääretortun sivuille sopiviin kohtiin jouluhalon oksakohdiksi. Levitä täytettä kuorrutteeksi jouluhalon päälle. Kuvioi kuorrutteen pinta esimerkiksi veitsellä. Viimeistele pinta siivilöimällä kaakaojauhetta jouluhalon päälle. Koristele jouluhalko teemaan sopivilla koristeilla. Jos kuorrutteesta jäi vaahtoa yli, voit tarjoilla lopun jouluhalon kanssa yhdessä kanelikinuskin kanssa.

Kanelikinuskikastikkeen valmistus

Mittaa sokeri, fariinisokeri, Fazer Aito Kauraruoka sekä kanelitanko pinnoitettuun kattilaan tai paistinpannulle. Kuumenna seosta niin, että se kiehuu. Sekoittele ja keitä seosta muutaman minuutin ajan, jotta kinuski sakenee hieman. Keittoajan pituudella voit vaikuttaa kinuskin koostumukseen. Ota kanelitanko varovasti pois kuuman kinuskin joukosta. Sekoita halutessasi kinuskin joukkoon vielä ripaus jauhettua kanelia. Jos kinuski jähmettyy jäähtyessään, saat notkistettua sen lämmittämällä.

Reseptissä käytetyt tuotteet

Ruoanlaittotuotteet

Fazer Aito Kauravispi

Ruoanlaittotuotteet

Fazer Aito Kauravaniljakastike

Ruoanlaittotuotteet

Fazer Aito Kauraruoka