Mikä tai mitä on gurtti?

Mikä ihmeen gurtti? 

Olet saattanut törmätä gurtti-termiin, mutta mitäs se oikein tarkoittaa?

Lyhyt vastaus: Gurtti on maidoton, kotimaisesta kaurasta hapattamalla valmistettu täysin kasvipohjainen tuote, joka sopii käytettäväksi jogurtin tavoin. 

Miksei sitä sitten kutsuta nimellä kaurajogurtti? Tai miksei siitä käytetä termejä kasvipohjainen, vegaaninen tai maidoton jogurtti? Entä ovatko gurtit terveellisiä? Katso alta vastaukset Usein Kysyttyihin Kysymyksiin!

Fazer Aito -kauragurtit jokaiseen makuun

Fazer Aito -kauragurtit sopivat moniin eri tilanteisiin: aamupalalle, välipalalle, iltapalalle, jälkiruoaksi, evääksi, ruuanlaittoon… Raikkaat kauragurtit maistuvat herkulliselta sellaisenaan, ja niitä voi myös höystää oman maun mukaan esimerkiksi marjoilla ja myslillä.  

Täysin kasvipohjaiset Fazer Aito -kauragurtit valmistetaan kotimaisesta kaurasta Fazerin Korian tehtaalla.

Sen lisäksi, että Fazer Aito -välipaloissa on valittavana runsaasti eri makuvaihtoehtoja, myös erityyppisten rakenteiden ystäville on valinnanvaraa. Niin ikään pakkauskokoja on tarjolla erilaisiin tarpeisiin.  

Jos et ole vielä löytänyt omaa suosikkiasi, alla olevasta listasta voit saada vinkkiä siihen, mistä maistelu kannattaisi aloittaa! 

 

Makeus vain hedelmistä ja marjoista -sarjan kauragurteissa on pehmeä ja jogurttia muistuttava rakenne. Niiden makeus on peräisin vain hedelmistä ja marjoista, eikä niissä käytetä keinotekoisia makeutusaineita. Raikkaat makuvaihtoehdot ovat Mansikka-Banaani, Mango-Passion ja Banaani. Tuotteilla on Sydänmerkki ja kotimaisuudesta kertova Avainlippu, ja ne ovat gluteenittomia ja vegaanisia. Nämä kauragurtit sisältävät kasviproteiinia, B2-, B12- ja D-vitamiinia sekä kalsiumia. 

Lue lisää Makeus vain -sarjasta >

Tuttu Yosa-suosikki -leimalla merkityt kauragurtit sopivat heille, jotka pitävät paksummasta rakenteesta. Makuvaihtoehtoina ovat rakastetut Mango, Vanilja ja Metsämarja.

Lue lisää Yosan vaihtumisesta Aito-brändiin >

Fazer Aito Greek Style Maustamaton on täyteläinen ja lohkeava vegaaninen kauragurtti. Se on sokeroimaton ja maistuu sekä sellaisenaan että herkuttelussa ja ruuanlaitossa. Jos haussa on vegaaninen kreikkalainen jogurtti, niin olet löytänyt etsimäsi!

Tutustu tuotteeseen >

Fazer Aito -kauravälipalat ovat maidottomia, laktoosittomia ja gluteenittomia. Jos kaipaat isosta tölkistä kulhoon kaadettavaa kauragurttia, litran pakkaus on oiva valinta! Maustamattoman kauravälipalan lisäksi tarjolla on kaksi marjaisaa vaihtoehtoa: Mansikka ja Mustikka. 

Fazer Aito -kauraherkut ovat täyteläisiä jälkiruokaherkkuja, jotka vievät kielen mennessään. Kauraherkkujen rakenne on silkinsileä, ja makuina ovat ihanat Vadelma ja Mango. 

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Miksi tuotteita kutsutaan kauragurteiksi eikä kaurajogurteiksi?

EU:n elintarvikelainsäädännön mukaan jogurtiksi saa kutsua vain tuotteita, jotka on valmistettu maidosta. Sanaa jogurtti tai maito ei myöskään saa liittää kasvialkuperästä kertovaan ilmaisuun. Kauragurtit muistuttavat rakenteeltaan perinteisiä maitopohjaisia jogurtteja ja siksi kutsumme niitä nimellä, joka tuo mieleen tutun lusikoitavan maitotuotteen. 

Onko kauragurtit tarkoitettu vain vegaaneille ja niille, jotka eivät voi syödä maitotuotteita?

Ei todellakaan! Fazer Aito –kauragurtit on kehitetty maku edellä, ja niistä löytyy mieleisiä vaihtoehtoja myös niille, jotka ovat tottuneet maitotuotteiden makuun.  

Ovatko kaikki Fazer Aito -kauragurtit rakenteeltaan samanlaisia?

Fazer Aito -tuoteperheestä löytyy tuotteita sekä lohkeavien että juoksevampien kauragurttien ystäville. Kannattaa maistella eri makuja ja testata, mikä tuotteista sopii parhaiten omaan makuun ja käyttötarpeeseen. 

Ovatko kasvipohjaiset kauragurtit ravintosisällöltään yhtä monipuolisia kuin jogurtit?

Makeus vain -sarjan kauragurtit – Banaani, Mansikka-Banaani ja Mango-Passion – on täydennetty kalsiumilla sekä vitamiineilla B2, B12 ja D2, ja ne ovat proteiinin lähde. Nämä tuotteet eivät sisällä sokeria eivätkä keinotekoisia makeutusaineita. 

Myös muihin Fazer Aito -tuoteperheen kauragurtteihin on lisätty muun muassa vitamiineja. Tarkat tuotesisällöt voi tarkistaa täältä.  

Sopivatko kauragurtit gluteenitonta ruokavaliota noudattaville?

Fazer Aito -tuoteperheessä on useita gluteenitonta ruokavaliota noudattaville sopivia tuotteita. Gluteeniton-merkintä kannattaa aina tarkistaa tuotepakkauksesta. 

Ovatko kauragurtit terveellisiä?

Kauragurtit sopivat loistavasti osaksi terveellistä ruokavaliota.

Useimmat gurteistamme ovat saaneet Sydänmerkin. Sydänmerkki tarkoittaa, että tuote on terveellisempi valinta omassa tuoteryhmässään. Siis esimerkiksi sitä, että Sydänmerkki-jogurtti on terveellisempi valinta jogurttien joukossa ja sydänmerkitty mysli myslien joukossa. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua reilusti.

Makeus vain -sarjan kauragurtit on täydennetty kalsiumilla sekä vitamiineilla B2, B12 ja D2, ja ne ovat lisäksi proteiinin lähde. Ne eivät sisällä lainkaan sokeria eivätkä keinotekoisia makeutusaineita. 

Myös muihin Fazer Aito -tuoteperheen kauragurtteihin on lisätty muun muassa vitamiineja. Tarkat tuotesisällöt voi tarkistaa täältä.