Maistuvaa ruokaa perheelle – My Berry Forest vinkkaa

Tiina Strandberg kehittää koko perheelle sopivia suolaisia ja makeita herkkuja kotistudiollaan Kirkkonummella. Hän julkaisee reseptit suosituilla My Berry Forest-kanavilla blogissaan ja Instagramissa. Reseptit on esitelty hänen ottamillaan värikkään houkuttelevilla kuvilla. Tiinan keittokirja Herkkuja ihan kaikille ilmestyi vuonna 2018.

My Berry Forest on monen ihanan Fazer Aito reseptin takana. Kysyimme Tiinalta vinkkejä niille, jotka haluaisivat kasvattaa kasvipohjaisten ruokien määrää perheen ruokalistalla.

Milloin tutustuit ensimmäistä kertaa Aito tuotteisiin?

– Tutustuin Aito tuotteisiin heti kun ne lanseerattiin vuonna 2017. Pojallani on maitoallergia, joten Aito tuotteet olivat todella tervetulleita arkeemme. Aloimme heti käyttää kaurajuomaa lasten ruokajuomana ja kauraruokaa ruoanlaitossa.

Mitkä ovat suosikkituotteitasi? Onko niissä erityisiä ominaisuuksia, joita arvostat?

– Yksi suosikkituotteistani on Aito Barista, jota olen käyttänyt kahvissani siitä asti, kun se lanseerattiin. Barista on täyteläistä ja ihanan lempeän makuista kahvissa, se myös vaahtoutuu helposti. Käytämme Baristaa paljon myös leivonnassa.

– Toinen suosikkituotteeni on tänä vuonna lanseerattu juustonmakuinen Aito Kauraruoka, joka tuo kätevällä tavalla juustonmakua ruokiin ilman kikkailua vegaanisilla itsetehdyillä ”juusto”kastikkeilla.

– Kolmas suosikkini on Aito Kauravispi, joka tekee vegaanisten kakkujen ja jälkiruokien teosta helppoa. Aito Kauravispi on miellyttävän ”kermavaahdon” makuista ja koostumus on sopivan jämäkkä.

Mitkä reseptit ovat omia suosikkejasi? Mistä lapset tykkäävät eniten?

– Suosikkeja on todella paljon! Suolaisista ruoista suosikkejani ovat Kauralesesämpylät, Kikhernelevite ja Täyteläinen hummus, joista molemmat käyvät niin leivän päälle kuin buddhabowliin tai pastan sekaan. Kasvispiirakka, Kasvislasagne, Paahdettu tomaatti-kurpitsakeitto ja Ruskea kastike ja pyörykät ovat kaikki suosikkiruokiani syksyn tullen. Välipalaherkkuna maistuu Mehevä banaanileipä ja syksyllä leivon Aito reseptillä Omenapiirakkaa.

– Lasten suosikkireseptejä ovat smoothiet, esimerkiksi Kuningatar smoothiebowl, Mokkapalat ja Porkkanakakku. Ylipäänsä kaikki herkut maistuvat parhaiten, mikä ei liene kovin suuri yllätys! Lisäksi pastapohjaiset reseptit ovat koko perheen suosikkeja, viimeisimpänä suosikkina 20 minuutissa valmistuva Lempeä currypasta.

Onko sinulla hyviä niksejä arjen ruoanlaittoon?

– Yksi tärkeä meillä toimiva keino on viikon ruokalistan suunnittelu ja sen mukaan ruokien valmistelu etukäteen niin paljon kuin mahdollista. Viikon ruokalistan suunnittelu lähtee meillä liikkeelle lasten lempiruoista, joita meillä on rotaatiossa. Lisäksi joukossa on omia vegaanisia herkkuruokia, joita syön lounaaksi miehen kanssa.

– Etukäteen voi hyvin esimerkiksi keittää kvinoaa ja perunoita, surauttaa hummuksen, tehdä ison kattilallisen keittoa, paahtaa uunissa kasviksia, pilkkoa tuoreita kasviksia ja leipoa sämpylöitä ja banaanileipää. Kuulostaa isolta urakalta, mutta teen näitä parin päivän aikana, enkä turhaan stressaa.

– Hyvällä suunnittelulla pyrimme siihen, ettei ruokahävikkiä tule. Jos pastakastiketta jää vähän yli, käytän sen seuraavan päivän keitossa. Keittoon tai kastikkeisiin sopivat myös jo vähän nahistuneet juurekset ja muut kasvikset.

Mistä saat parhaat ideat resepteihin?

– Satokauden kasvikset ja hedelmät inspiroivat eniten, ja lisäksi vuodenajat ohjailevat ideointia. Nyt mietinnässä ovat syksyn ja talven reseptit, kuten keitot ja pataruoat, omena- ja kurpitsareseptit.

– Myös luovuus arjessa auttaa resepti-ideoinnissa. Arkisessa ruoanlaittotilanteessa saattaa tulla mieleen jokin uusi makuyhdistelmä tai uusi tapa tehdä ruokaa. Näin syntyi esimerkiksi täyteläisen hummuksen resepti: tavoitteena oli valmistaa pehmeän ”kermainen” hummus ilman oliiviöljyä ja keksin lorauttaa Aito kauraruokaa joukkoon. Nykyään teen hummuksen aina näin. Suosittelen testaamaan reseptissä myös juustonmakuista Aito Kauraruokaa.

Miten saat lapset maistamaan uusia makuja?

– Mitä tulee suolaisiin ruokiin, paras lähestymistapa meillä on ollut se, että ruoassa on oltava jokin selkeä tuttu elementti. Lapseni tykkäävät todella paljon pastasta, joten keitän aina uusien makujen kanssa pastaa. Pastan kanssa vieraat maut eivät maistu liian oudolta. Meillä on esimerkiksi usein keittojenkin joukossa nuudeleita tai makaronia.

– Toinen meillä toimiva kikka, varsinkin maitoallergiselle pojalleni, on pehmentää uusien ruokien makua lorauttamalla ruoan joukkoon Aito Kauraruokaa. Varsinkin kovin maustetut ruoat, joista itse tykkään todella paljon, muutan lapsille lempeämmäksi tällä metodilla.

Mistä tuotteista kannattaisi aloittaa, jos haluaa kasvipohjaisia tuotteita lisätä perheen ruokavalioon?

– Suosittelisin aloittamaan Aito kaurajuomista sekä Aito ruoanlaittotuotteista, sillä näitä tuotteita on todella helppo käyttää maitotuotteiden sijaan arjessa.

– Aito kaurajuoman maku on todella miellyttävä, hieman makea, ja se sopii täydellisesti aamupaloihin. Aamupalaksi voisi keittää täyteläisen puuron veden ja Aito Kaurajuoman sekoitukseen. Tai voisi testata Aito Kaurajuomasta ja Aito Kauravälipalasta (joko maustettu tai maustamaton) tuorepuuroaamupalaa, jonka voi tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana. Myös smoothien joukossa Aito kaurajuoma ja/tai Aito Kauravälipala maistuu hyvältä. Seuraavan kerran kun paistat lettuja tai teet pannukakkua, kannattaa maidon sijaan kokeilla Aito Kaurajuomaa.

– Arkiruoanlaitossa on helppo vaihtaa maitopohjaiset ruoanlaittokermat kaurapohjaisiin ja proteiininlähteeksi voi paistaa pannulla Yosa kaurapalaa. Lähtisin ensimmäiseksi testaamaan ”kermaisia” ja täyteläisiä pastakastikkeita ja muita kastikkeita sekä vuokaruokia.

– Leivonnassa suosittelen myös testaamaan maitopohjaisten tuotteiden sijaan kaurapohjaisia. Kaikki Aito kaurajuomat sopivat hyvin leivontaan miellyttävän makunsa ansiosta. Välipalaksi kannattaa rohkeasti testailla erimakuisia Aito kauravälipaloja pikkupikareissa ja juotavia versioita! Ja seuraavan kerran kun leivot omenapiirakkaa, kannattaa kokeilla herkullisena lisänä Aito Kaura Vaniljakastiketta.