Fazer Aito Kaurajuoman hiilijalanjälki on pieni

Tutkimme Fazer Aito Kaurajuoman hiilijalanjäljen yhdessä ulkopuolisen asiantuntijan kanssa osana Fazerin kunnianhimoista ilmastotyötä. Hiilijalanjälki 0,23 kg CO2-ekv/kg on elintarviketuotteeksi pieni. Fazerin tavoitteena on vähentää päästöjä 50 % vuoteen 2030 mennessä.

Fazer Aito Kaurajuoman hiilijalanjälki, sisältäen yhden litran Fazer Aito Kaurajuomaa ja sen tuotepakkauksen, on 0,23 kg CO2-ekv kiloa kohti. Määrä vastaa kahvinkeittimen noin kolmen tunnin käytön aikana kuluttaman sähkön aiheuttamaa päästömäärää. Tutkimuksessa laskettiin teoreettinen kuorma, kuinka paljon Fazer Aito Kaurajuoma on tuottanut kasvihuonekaasupäästöjä elinkaarensa aikana. Laskennassa on huomioitu kasvihuonekaasupäästöt keskeisten raaka-aineiden viljelystä ja valmistuksesta tuotepakkauksen ja kaurajuoman valmistukseen, energia- ja polttoainekulutukseen sekä kaurajuoman valmistusprosessiin. Tuloksessa on mukana tuotepakkauksen käytöstä poisto eli kartonkipakkauksen kierrätys. Kaurajuoman käyttö ja säilytys kotona eivät sisälly laskelmaan.

Fazer panostaa tuotteiden vastuullisuuden jatkuvaan kehittämiseen. Hiilijalanjäljen pienentämiseksi Fazer Aito Kaurajuoma -pakkauksessa on vähennetty fossiilisten raaka-aineiden käyttöä: sekä tuotepakkauksen korkki että kartonkimateriaali on vaihdettu biopohjaisiksi. Myös kaurajuomien valmistusta on kehitetty tehokkaammaksi.

– Meille on tärkeää, että vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys on otettu huomioon Fazer Aito -tuotteiden koko elinkaaren ajan. Fazer Aito Kaurajuoman hiilijalanjälki on elintarviketuotteeksi hyvin pieni, ja olemme siitä iloisia. Jo puolet suomalaista käyttää kasvipohjaisia juomia arjessaan*, näillä pienillä arjen valinnoilla on merkitystä, kertoo brändi- ja kategoriajohtaja Susanna Kallio Fazerilta.

Fazerin kunnianhimoiset ilmastotavoitteet tähtäävät kasvihuonepäästöjen vähentämiseen

Fazer Aito Kaurajuoman hiilijalanjälkilaskenta on osa Fazerin ilmastotyötä, sillä yksi neljästä keskeisestä vastuullisuustavoitteestamme liittyy päästöjen vähentämiseen. Fazerin tavoitteena on vähentää päästöjä 50 % vuoteen 2030 mennessä. Edistääkseen kunnianhimoisen vastuullisuustyönsä toteutumista Fazer on sitoutunut Science Based Targets -aloitteeseen (Science Based Targets initiative, SBTi) eli asettamaan tieteeseen perustuvat tavoitteet kasvihuonepäästöjen vähennyksille. SBT:n mukaisesti tulemme tarkentamaan ilmastotavoitteemme ja kehittämään yhteistyömalliamme toimittajiemme kanssa vähentääksemme päästöjämme niin omassa toiminnassamme kuin koko toimitusketjussa.

– Kasvipohjaisilla tuotteilla on tärkeä rooli Fazerin vastuullisuustavoitteiden saavuttamisessa, toteaa Fazerin vastuullisuusjohtaja Sari Sarin.

Fazer Aito Kaurajuoman hiilijalanjälkitutkimuksen toteutti LCA Consulting. Tutkimukseen sisältyi kolmannen osapuolen tekemä kriittinen arviointi. Hiilijalanjäljen laskenta ja selvitys toteutettiin noudattaen soveltaen elinkaariarviointistandardeja ISO 14040 ja ISO 14044 sekä hiilijalanjälkilaskennan standardia ISO 14067. Selvityksessä laskettiin, että hiilijalanjälki on 0,23 +/- 0,04 kg CO2-ekv per 1 kg tuotetta. Minimi- ja maksimivaihteluvälit määritettiin selvityksessä herkkyystarkastelujen kautta.

Tarkasteluun sisältyivät kattavasti seuraavat kaurajuoman elinkaaren vaiheet:

  • Kaurajuoman keskeisten ainesosien ja tuotepakkauksen valmistus
  • Raaka-aineiden viljely, hankinta, ainesosien prosessoinnit ja valmistus sekä kuljetukset toimitusketjussa
  • Energian- ja polttoaineen kulutukset
  • Kaurajuoman valmistusprosessi: energian- ja vedenkulutukset sekä laitteistojen pesukemikaalien käyttö ja valmistus
  • Sivuvirtojen käsittely myllyllä ja kaurajuomatehtaalla
  • Valmiin tuotteen kuljetus keskusliikkeen varastoon
  • Tuotepakkauksen kierrätys

Fazer Aito Kaurajuoma hiilijalanjälki

 

Lähde: Summary report: Carbon footprint of oat drink, Oy Karl Fazer Ab/ LCA Consulting 2021.

* Tutkimus kasvipohjaisten tuotteiden käytöstä. Fazer Plant-based Shopper Study 2021, Nepa Insight.