Aitoa leirikouluriemua Rukalla 

Fazer Aito ja Enni Rukajärvi haastoivat syksyllä 2019 Suomen koululaiset liikkumaan luonnossa. Luontohaasteen palkintona oli leirikoulu Rukalle, ja yleisö valitsi kolmen finalistin joukosta voittajaksi kotkalaisen Ruonalan koulun 5B:n. Koronapandemian vuoksi leirikoulua jouduttiin lykkäämään useaan otteeseen, mutta marraskuussa 2022 se päästiin viimein toteuttamaan. Ja millainen kokemus siitä tulikaan kasiluokkalaisiksi varttuneille nuorille! 

Ennin luontohaasteessa koululuokat kertoivat omia luontomuistojaan ja tarinoita siitä, miten luonto oli mukana niin koulupäivissä kuin vapaa-ajan vietossakin. Kotkan Ruonalan koulun 5B:n kouluviikkoihin kuului säännöllisesti luonnon tutkimista ja oppitunteja ulkoilmassa, ja majan rakentajina he olivat kokeneita ammattilaisia. Luokan opettajan Katin mielestä luokan vieminen luontoon lisäsi oppimisintoa ja antoi uutta näkökulmaa useisiin oppiaineisiin.  

Leirikoulun toteutumista odotellessaan luokka sai alakoulun päätökseen, ja oppilaat hajaantuivat useisiin eri yläkouluihin. Opettaja oli kuitenkin sitoutunut luotsaamaan palkintoleirikoulun, ja niinpä hän kokosi luokan uudelleen yhteen leirikoulun ajaksi. Mukaan Rukan reissulle saatiin myös muutamia oppilaiden vanhempia.  

”Reissu oli kokonaisuudessaan aivan ihana. Oli mahtavaa nähdä tuttu porukka jälleen yhdessä. Matka oli täynnä uusia, hienoja luontokokemuksia, ja nautimme kovasti laskettelusta ja lautailusta. Mieleen jäi monia hauskoja hetkiä ja antoisia juttutuokioita entisten oppilaideni kanssa. Nyt matkan jälkeen fiilikset ovat vähän väsyneet, mutta tosi onnelliset”, Kati-opettaja toteaa.    

Leirikoulun ohjelmaan kuului muun muassa laskettelu- ja lumilautailuopetusta, itsenäistä laskemista sekä käynti paikallisella porotilalla. Lisäksi tärkeää oli tietysti Enni Rukajärven tapaaminen. Fazer Aito piti huolta siitä, että nälkä ei päässyt yllättämään kesken leirikoulun: majoitusmökkien jääkaapit oli täytetty Fazer Aito -kauragurteilla ja -kauravälipaloilla, Fazer Aito -kaurajuomilla sekä Fazer Aito -ruuanlaittotuotteilla.  

Myös Fazer Aito -brändilähettiläs Enni oli odottanut leirikoulun toteutumista ja luontohaasteen voittaneiden nuorten tapaamista.  

”Tosi hienoa, että leirikoulu saatiin vihdoin järjestymään! Mielestäni on aina upeaa, kun joku pääsee testaamaan uusia juttuja ja näkemään uusia paikkoja. Nautin leirikoululaisten kanssa laskemisesta ja heidän ilostaan Rukan rinteillä”, Enni kertoo.  

Leirikoululaiset olivat onnellisia leirikoulun toteutumisesta ja yhtä mieltä siitä, että matka oli pitkän odotuksen arvoinen ja kaikin puolin onnistunut.  

”Tämä oli ihan huippureissu ja kaikki oli kivaa. Saimme viettää aikaa vanhan luokan ja opettajan kanssa, ja pääsimme laskettelemaan. Nyt on vähän haikea tunnelma, kun porukka jälleen hajaantuu”, toteaa Henni, yksi leirikoululaisista. 

”Olen tosi onnellinen, että me voitettiin tämä matka, koska onhan tämä sellainen once in a lifetime -kokemus”, tiivistää leirikouluun osallistunut Nelli.